miercuri, 21 martie 2012

Spune NU alergiei solare!

Soarele poate fi total neprietenos atunci cand nu este întampinat asa cum trebuie.

El poate produce alergii, fenomene de sensibilizare, fie directe la radiatia solara, fie prin reactiile chimice dintre piele, substantele chimice aplicate pe piele si radiatiile solare.

Alergia la soare este reactia sistemului imunitar la lumina soarelui, care de cele mai multe ori se manifesta prin mancarime si eczeme. Cele mai întalnite zone unde apare o astfel de alergie sunt: gatul, suprafata exterioara a mainilor si gambele. In cazuri mai rare, reactiile pielii pot deveni destul de severe, cu manifestari generalizate.

Eruptia fotoalergica

Reactia fotoalergica este o forma de alergie data în mod secundar de catre razele soarelui. În cazul acestei forme de alergie solara, reactiile pielii sunt declansate de efectele luminii solare la anumite substante chimice care au fost aplicate pe piele (adesea ingrediente ale cremelor, lotiunilor sau unguentelor cu antibiotice).

Sistemul imunitar recunoaste unele componente care în contact cu soarele provoaca leziuni ale pielii, iar activitatea organismului declanseaza o reactie de aparare, însa aceasta da nastere unei reactii alergice care ia forma unei eruptii la nivelul pielii.

Fotosensibilitatea se manifesta prin eruptii cutanate, pustule, prurit (mancarime) si roseata. Aceste simptome pot aparea si la cateva zile dupa expunerea la soare, iar durata acestora este imprevizibila.

Urticaria solara

Urticaria solara este mai rara si apare imediat dupa expunerea la soare, disparand apoi dupa aproximativ 30 de minute de stat la umbra. Poate aparea si pe pielea protejata doar de îmbracaminte foarte subtire. Urticaria solara reapare la fiecare expunere la soare si are cea mai mare probabilitate de a se transforma într-o afectiune cronica.

Cel mai important lucru în prevenirea alergiilor solare este protectia adecvata. Crema de plaja trebuie sa aiba un factor de protectie de minim 15 si sa filtreze razele solare. Cremele de protectie solara au devenit un accesoriu de plaja nelipsit, indiferent de tipul si culoarea pielii.

Deoarece este mai usor sa prevenim decat de tratament, sa încercam sa ajutam organismul sa se apere de soare.

Desi pielea prezinta mecanisme naturale de aparare împotriva agresiunii solare, acestea difera în functie de individ si sunt insuficiente pentru a asigura o protectie adecvata. Din acest motiv, utilizarea produselor fotoprotectoare devine o conditie necesara în scopul prevenirii efectelor nedorite, ce pot varia de la efecte minore (eritem solar, pigmentari) si pana la efecte majore (cancere cutanate).

În acest sens îti recomand cu caldura produsele SANTE cu factor de protectie solara:

750 Crema BIO de fata Sante cu factor de protectie SPF 20

751 Lotiunea BIO cu factor de protectie solara pentru piele sensibila Sante

752 Lotiunea BIO dupa plaja Sante.

Niciun comentariu: