luni, 30 ianuarie 2012

Produsele BIO

Definitie: Aceste produse, fie că sunt alimente bio, produse cosmetice bio, de îngrijire bio, de curățenie bio sau suplimente nutritive sunt compuse strict din plantele , din ingrediente organice, fără a fi modidficate genetic sau fără să li se fi adăugat alte produse chimice.

Mod de producere: Produsele certificate ecologic (bio / ecologic sau organic sunt termeni sinonimi. Folosirea lor depinde de termenul impus într-o anumită zonă geografică - de ex. in spațiul anglo-saxon se folosește termenul de organic - inclusiv în S.U.A. și Canada, în spațiul german se folosește oficial termenul ökologisch (ecologic) în timp ce în acelasi spațiu termenul bio se folosește în context de marketing pentru a desemna un produs ecologic certificat iar în spatiul italian, termenul folosit este cel de bio) pot fi caracterizate și sunt individualizate prin intermediul unor norme de producție și procesare codificate legislativ la nivel național sau în cazul Uniunii Europene sau S.U.A., la nivel comunitar.

Unul dintre aspectele definitorii ale acestei clase de produse (fie ele alimente, cosmetice, textile sau altele) este traseabilitatea. Traseabilitatea presupune respectarea unor reguli stricte în ceea ce privește înregistrarea și păstrearea unor evidențe clare și verificabile pe tot lanțul de producție - de la producerea materiei prime, la procesare, la transport și comerț pană la ajungerea produsului la consumator. În acest fel se oferă consumatorului un grad ridicat de siguranță și transparență la achiziționarea unui produs ecologic certificat, iar în cazul constatării unei iregularități se poate reface ușor filiera de procesare și producție și se poate identifica modul în care a fost corupt sau infestat produsul certificat ecologic și se pot lua măsuri pentru înlăturarea factorului negativ, respectiv factorii de control se pot îndrepta împotriva celui care este responsabil de iregularitatea identificată. Astfel de cazuri sunt rare datorită controlului și inspecției la care este supus fiecare operator din sistemul ecologic certificat dar spre deosebire de industria alimentară convenționala, domeniul ecologic este cunoscut pentru intransigenta cu care rezolvă astfel de probleme și lipsa de toleranță în eliminarea din sistem a celor responsabili. Explicația se găsește în caracteristicile deosebite ale acestui domeniu (vezi istoria mișcării bio) precum și în faptul că traseabilitatea și puritatea produselor certificate ecologic este cel mai puternic argument de marketing al branșei iar tolerarea unor abateri de la regulile asumate ar constitui o lovitură de imagine majoră pentru întreg sectorul de activitate.

Niciun comentariu: