sâmbătă, 4 februarie 2012

Cosmeticele BIO

Cosmetologia BIO este inspirata din fitoterapie si foloseste ingrediente naturale (uleiuri vegetale, uleiuri esentiale, ape florale, ceruri, unturi) controlate de reguli de calitate stricte si cu un mod de producere specific. Pentru a putea fi BIO un produs trebuie sa dobandeasca o certificare BIOin urma respectarii unui caiet de sarcini controlat de organisme independente (Ecocert, Qualité France, etc).

Ingredientul BIO provine din agricultura biologica dupa un anume mod de productie: respectul mediului, transformari doar minore de ordin fizic (extractie, filtrare, amestecare, presare la rece).Ingredientul NATural (vegetal, mineral, marin, animal) provine din productia agricola, recolta, exploatare si nu a suferit decat transformari fizice autorizate, putand fi: apa, extracte de plante, pigmenti, argila, miere, alge. Ingredientele de origine naturala provin din cele naturale care au suferit transformari chimice autorizate (fermentare, hidratare, hidrogenare, etc) cum e cazul alcoolilor si acizilor grasi sau uleiurilor vegetale hidrogenate. Ingredientele de sinteza nu au origine naturala si provin din sinteza chimica, iar in cosmetica BIO ele trebuie sa apartina unei liste de produse autorizate (acid benzoic si acid ascorbic ca si conservanti, hidroxid de magneziu ca absorbant). Ingredientele certificabile sunt ingrediente naturale care pot fi certificate dupa regulile de producere din agricultura biologica.

Ce inseamna etichetele cosmetice?

Produsele din cosmetologia BIO sunt garantate de etichete si logo indicate pe ambalaj, care atesta fabricarea conform caietelor de sarcini recunoscute (Ecocert, Qualité France, Nature & progrès, BDIH). Ecocert este un organism independent agreat de puterea publica insarcinat cu certificarea cosmeticelor din 2003.

Produsele cosmetice bio prin Carta Cosmébio (2002) ofera o transparenta asupra ingredientelor folosite si procedeelor de fabricare. Produsele cu logo-ul BIO sau ECO contin in majoritate ingrediente naturale si de origine naturala, iar compozitia este controlata dupa cateva reguli extrem de stricte. Produsul cosmetic trebuie sa contina minim 95% ingrediente de origine naturala, ingrediente naturale sau provenind din agricultura biologica. Sunt autorizate o cantitate minima de produse de sinteza care momentan nu sunt disponible sub forma naturala. In aceste produse nu exista parfumuri sau coloranti de sinteza, sunt exclusi total conservantii de sinteza (parabeni si fenoxietanol), produsele petrochimice (parafina, silicon, PEG), OGM (organisme modificate genetic).

Respectul fata de natura se manifesta prin: procedee de obtinere non poluante, fara teste pe animale, ambalaje biodegradabile sau reciclabile. Consumatorul beneficiaza de o informatie completa si transparenta asupra ingredientelor folosite si etapelor de fabricare pana la produsul finit. Astfel pe ambalajul produselor certificate BIO si ECO se indica procentul de ingrediente naturale si procentul de ingrediente bio. Ca principii majore intalnim: fabricarea respectuoasa fata de om, mediu si animale, interzicerea unor substante (conservanti, triclosan, parabeni, fenoxietanol, coloranti, filtre chimice, saruri de aluminiu), maxim de ingrediente vegetale, minim de sintetice autorizate.

Eticheta BIO (cosmetica ecologica si biologica) inseamna conform cartei Cosmébio: ingrediente naturale NAT minim 95% din total si ingrediente BIO minim 95% din ingredientele vegetale certificabile, dar minim 10% din total.

Eticheta ECO (cosmetica ecologica) inseamna conform cartei Cosmébio: minim 95% ingrediente de origine naturala, minim 50% ingrediente BIO din totalul celor vegetale, dar minim 5% din total.

Eticheta Cosmétique naturel contrôlé (BDIH - Germania) are la baza o lista pozitiva de ingrediente, unul singur neautorizat exclude certificarea, un control anual si un certificat dat pe produs (nu pe marca) valabil 15 luni.

Eticheta Nature et Progrès, initial destinata produselor alimentare, este certificarea cea mai exigenta pentru cosmetice, excluzand produsele petrochimice, de sinteza, parfumurile si colorantii artificiali, iar ingredientele naturale trebuie sa fie BIO.

Cea mai cunoscuta firma care distribuie produse BIO din romania este compania Life Care www.life-care.yolasite.com care s-a impus ca principalul competitor pe aceste segment de piata cu o cifra de afaceri in anul 2011 de peste 20 milioane de euro. Devenind reprezentant Life Care achizitionati aceste produse cu o reducere de 20% fata de pretul de catalog.

Sursa: fashionandbeauty.ro

Niciun comentariu: