sâmbătă, 4 februarie 2012

Ce contine un produs BIO?

Intr-un produs cosmetic prezentat sub diverse forme (emulsie, suspensie, spuma, gel, etc) exista in general 4 tipuri de ingrediente: excipient (suportul sau baza care ajuta la penetrarea activelor in piele), principii active, adjuvanti (conservanti, antiseptici, antioxidanti, stabilizatori, agenti de ingrosare, umectanti), aditivi (parfum, coloranti), alte ingrediente indispensabile (emulsionanti, tensioactivi).

Daca ne uitam pe ambalajul oricarui produs cosmetic vom descoperi o lista cu ingrediente cu denumirea internationala INCI dispuse cantitativ. In cazul produselor BIO majoritatea ingredientelor chimice au fost inlocuite cu echivalentele lor naturale. Astfel apa (70-95% din produs) este adesea inlocuita cu ape florale (floare de portocal, melisa, lavanda, albastrele, trandafir). Faza uleioasa (5-30%) dominata de esteri sintetici, derivate petrochimice (paraffinum, petrolatum), uleiuri rafinate sau silicon (dimethicone, cyclomethicone) este recompusa cu ulei vegetal bio presat la rece, nerafinat (argan, sesam, malva moschata, jojoba), trigliceride din ulei de cocos si palmier sau esteri ai acizilor grasi vegetali. In loc de emulsifianti din polietilenglicol (PEG si PPG) se folosesc glucolipide din ulei de cocos, porumb si cereale, zaharuri si lecitine vegetale.

Cresterea consistentei unei creme apeleaza la unt vegetal (karité, cacao, cocos), ceruri vegetale (candelilla si carnauba), ceara de albine. Ca agenti de umectare, glicerinele si siliconii sintetici sunt inlocuiti cu glicerina vegetala.

Realizarea gelurilor nu mai apeleaza la polimeri acrilici ci la guma xanthan (din zahar), alge, celuloza, amidon modificat. Impotriva oxidarii se foloseste vitamina E naturala in locul BHT (butil hidroxi toluen). Pentru a conserva produsul cosmetic se folosesc uleiuri esentiale si conservanti autorizati, fiind interzisa folosirea parabenilor sau a fenoxietanolului. In finalparfumarea se realizeaza exclusiv natural cu uleiuri esentiale si extracte apoase.

Calitatea unui produs cosmetic rezida in materiile de baza care il compun si nu neaparat in principiile active inscrise pe eticheta care adesea reprezinta un procentaj mic din formula. In cosmetica traditionala principiile active elaborate de laboratoarele de cercetare sunt adaugati adesea unei baze cu excipienti neutri. In cosmetica bio derivatii petrochimici (parafinele) sunt inlocuiti cu uleiuri vegetale, ape florale, ceruri naturale care fac din acest excipient o sursa de principii active suplimentare. Astfel putem afirma ca un produs cosmetic bio poate avea pana la 100% ingrediente active!

De ce sa folosesc produse BIO?

In cosmetica traditionala exista numeroase ingrediente sintetice al caror impact asupra pielii este dificil de estimat dupa ani de aplicare si, de asemenea, nici consecintele procedeelor de fabricare poluante asupra mediului nu pot fi cuantificate. Nu trebuie sa evaluam cele doua abordari din punct de vedere al eficientei ci sa privim intr-un sens mai larg, etic, al respectului fata de om si mediu.

Prin folosirea cosmeticelor bio se garanteaza respectul fata de om prin absenta substantelor chimice poluante (pesticide, ingrasaminte, sintetice, OGM) nefaste in timp pentru corp si mediu. Ele ofera garantia trasabilitatii ingredientelor si securitatea lor datorita certificarilor care controleaza procesul de fabricare si autenticitatea produsului. Prin folosirea lor se sustine agricultura biologica, mod de productie ce respecta biodiversitatea si echilibrele naturale pentru o mai buna calitate a vietii si nu in ultimul rand se protejeaza animalele (testele sunt interzise la fel ca extractele animalice).

Produsele de frumusete BIO respecta mediul pe langa faptul ca sunt bune pentru piele.

Cea mai cunoscuta firma care distribuie produse BIO din romania este compania Life Care www.life-care.yolasite.com care s-a impus ca principalul competitor pe aceste segment de piata cu o cifra de afaceri in anul 2011 de peste 20 milioane de euro. Devenind reprezentant Life Care achizitionati aceste produse cu o reducere de 20% fata de pretul de catalog.

Sursa: fashionandbeauty.ro

Niciun comentariu: