vineri, 17 februarie 2012

Cum sa ingrijesti pielea bebelusului

La nastere, pielea copilului este acoperita de un strat de grasime cu rol de protectie termica si antiinfectioasa pentru nou-nascut. Acesta insa dispare aproape complet dupa prima baita, astfel colonizarea bacteriana a pielii incepe imediat dupa nastere.
Pielea bebelusului este mai subtire, mai fragila si mai uscata decat a adultului. Este mai putin rezistenta la bacterii si substante nocive din mediul inconjurator, mai ales atunci cand este iritata. Bebelusii, de asemenea, transpira mai putin eficient decat noi adultii, fiind greu pentru ei sa isi mentina constanta temperatura corpului. Spalarea frecventa si cu sapun alcalin duce la dezechilibre bacteriene si expunerea pielii la infectii. De aceea este obligatorie folosirea de produse speciale pentru copii, pentru bebelusi, atat la imbaiere cat si la hidratarea ulterioara a pielii dupa baita.
Exista cateva modificari considerate ca fiind in limitele normalului, ce pot aparea la nivelul pielii bebelusilor in primele zile de viata, care apar destul de frecvent, se rezolva spontan in marea lor majoritate si nu trebuie sa sperie mamicile. Vom aminti in continuare cateva dintre aceste modificari.
Inca din viata intrauterina incepe o descuamare fiziologica, normala a pielii care poate continua si in primele saptamani dupa nastere. Este mai accentuata la nou-nascutii prematuri, la nou-nascutii cu greutate mica la nastere fata de varsta gestationala sau in cazul sarcinilor cu probleme in evolutie. Tratamentul consta in aplicarea de uleiuri de corp pentru copii, pentru hidratarea corespunzatoare a pielii.
In primele saptamani dupa nastere, copilul va pastra o parte din hormonii transferati de la mama. Acestia vor determina modificari minore ale pielii, care vor disparea de obicei destul de repede, in primele saptamani de viata. Este exemplul punctelor sebacee de culoare alb-galbui, situate mai ales pe piramida nazala sau pe barbie, frunte sau obraji.
Destul de frecvent intalnit in perioada neonatala este si eritemul alergic, cosuri mici rosii-roz, la nivelul fetei, trunchiului sau membrelor. Eritemul alergic apare de obicei din a 2-a sau a 3-a zi de viata si este datorat caldurii sau umiditatii excesive si a glandelor sudoripare subdezvoltate sau ca urmare a contactului pielii cu elementele noi din viata extrauterina (hainute, servetele umede etc.). Se remite spontan, dar este necesar a se acorda o atentie deosebita igienei zilnice a micutului, si anume baita zilnica, hidratarea pilelii lui sensibile cu produse speciale pentru copii, mentinerea unei temperaturi optime (21-22ºC) in camera si schimbarea hainutelor ori de cate ori este necesar, cu haine curate si uscate.
La nivelul pielii capului, nou-nascutii prezinta frecvent cruste subtiri de culoare alba, ca un fel de matreata, numite cruste melicerice. Ele sunt rezultatul unor schimbari hormonale care stimuleaza cresterea secretiei de sebum a glandelor pielii. Este un fenomen natural, iar indepartarea lor nu se face cu piaptanul, ci treptat prin spalare zilnica cu un prosop umed cu apa calduta si aplicare de uleiuri de corp pentru copii. Dispare complet pana in a sasea saptamana de viata.
Ingrijirea corecta a pielii bebelusilor consta deci in efectuarea baitei zilnice, folosirea de produse pentru baie special destinate lor, folosirea uleiului de corp, a laptelui de corp sau a cremelor speciale pentru ei, a hainutelor curate si asigurarea unui mediu ambiant optim.

www.life-care.yolasite.com

Niciun comentariu: